top of page
  • arengulugu

Mida me teame vaimse tervise vitamiinidest?

Viimasel ajal on hoogustunud vaimsest tervisest rääkimine.  Siililegi on selge, et vaimse tervise hoidmine on äärmiselt oluline, kuna see mõjutab meie igapäevaelu, suhteid teistega ja üldist heaolu. Hoolitsedes oma vaimse tervise eest, suudame paremini toime tulla stressi, ärevuse, depressiooni ja muude vaimse tervise probleemidega ning säilitada tasakaalu ja õnnetunnet oma elus. Vaimse tervise jälgimine hõlmab mitmesuguseid tegevusi, mis aitavad meil end hästi tunda nagu stressi maandamine, enesehooldus, positiivsete suhete loomine, hobi või meelelahutustegevuste nautimine ning vajadusel professionaalse abi otsimine.

 

Nüüd on õige hetk, et teha reklaami ühele kohale, kus leidub – muide, täiesti tasuta –  tummist materjali neile, keda huvitab vaimne tervis. Selleks on internetileht peaasi.ee.

 

Peaasi.ee on välja tulnud toreda algatusega ja promob aktiivselt vaimse tervise vitamiinide teadvustamist. Soovitan soojalt sellel lehel peatuda ja ära teha lihtne ning lõbus test, mis teeb kindlaks, kuidas sinul nende vitamiinidega parasjagu lood on.

 

Mõtlesin, et ka mina võiksin täna vaimse tervise vitamiinidel põhjalikumalt peatuda.

 

Viis vaimse tervise vitamiini on head suhted, tasakaalustatud toitumine, puhkus ja hea uni, positiivsete emotsioonide kogemine ning liikumine.

 

Need viis vaimse tervise vitamiini on olulised komponendid, mis aitavad hoida meie vaimset heaolu ja üldist tervist tasakaalus. Siin on natuke rohkem detaili igaühe kohta:

 

Head suhted: Suhted, mis pakuvad tuge ja armastust, on vaimse tervise seisukohast hädavajalikud. Hoia sidet sõprade, pere ja teiste lähedastega ning jaga nendega oma muresid ja rõõme. Sotsiaalsed suhted on olulised vaimse heaolu toetamisel ja võivad pakkuda emotsionaalset tuge rasketel aegadel.

Küsimus sulle: kas sul on piisavalt toetavat suhtlusvõrgustikku?

 

Tasakaalustatud toitumine: Hea toitumine mängib suurt rolli meie meeleolus ja energiatasemes. Tarbi mitmekesist ja toitainerikast toitu, mis sisaldab erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks eelnevalt mainitud vitamiinidele (nt omega-3 rasvhapped, B-vitamiinid, D-vitamiin, magneesium ja tsink) on oluline tarbida ka piisavalt köögivilju, puuvilju, täisteratooteid, valku ning tervislikke rasvu.

Küsimus sulle: kas sinu toit sisaldab vajalikke toitaineid, mis aitavad toetada vaimset tervist?

 

Puhkus ja hea uni: Kvaliteetne uni on vajalik meie vaimse ja füüsilise tervise taastamiseks. Taga piisavalt und, sest uni mängib olulist rolli nii füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks. Tervislik uni aitab parandada mälu, tähelepanuvõimet, meeleolu ja üldist toimetulekut. Püüa magada vähemalt 7–9 tundi öösel ning loo endale enne magamaminekut rutiin, mis aitab lõõgastuda ja rahuneda.

Küsimus sulle: kas sul on piisavalt und ja kas sinu uni on kvaliteetne?

 

Positiivsete emotsioonide kogemine: Positiivsete emotsioonide, nagu rõõm, tänulikkus ja uhkus, regulaarne kogemine aitab tugevdada vaimset tervist ja pakub kaitset stressi ja ärevuse vastu. Õpi tundma ja haldama stressi allikaid ning rakenda stressijuhtimise tehnikaid, nagu hingamisharjutused, meditatsioon, jooga või sügav lihaslõdvestus.

Küsimus sulle: kas sul on piisavalt positiivseid emotsioone ja naudinguid igapäevaelus?

 

Liikumine: Füüsiline aktiivsus vabastab kehas keemilisi ühendeid nagu endorfiinid, mis aitavad tõsta meeleolu ja vähendada depressiooni ning ärevuse sümptomeid. Regulaarne treening parandab üldist heaolu ja energiataset.

Küsimus sulle: kas teed regulaarselt kehalist tegevust?

 

Oluline on mõista, et vaimse tervise toetamine on pidev protsess ja see nõuab järjepidevust ning teadlikkust enda keha ja vaimu vajadustest. Kui sul on raskusi vaimse tervise küsimustes või tunned, et vajad tuge, ära kõhkle abi otsimast litsentseeritud spetsialistidelt nagu psühholoogid või psühhiaatrid.

 

Kuidas siis praktiliselt täita oma vaimse tervise vitamiinide varaladu? Alljärgnevalt mõned lihtsad nipid ja harjutused, kuidas oma meelt paremaks timmida:

 

•           Suhete tugevdamine: Veeda aega lähedaste inimestega, tee midagi koos, kuula neid ja jaga avameelselt oma tundeid.

•           Tasakaalustatud toitumine: Pane kokku nädalamenüü, mis sisaldab erinevaid toidugruppe, ning jälgi, et tarbiksid piisavalt köögivilju, puuvilju, täisteratooteid, valke ja tervislikke rasvu.

•           Puhkus ja uni: Loo endale igapäevane rutiin, mis hõlmab piisavalt aega puhkamiseks ja und. Proovi igal õhtul magama minnes lõõgastavaid tegevusi nagu näiteks lugemine või meditatsioon.

•           Positiivsete emotsioonide kogemine: Hoia päevikut, kuhu kirjutad igapäevaselt üles kolm head asja, mis sinuga juhtusid või mida kogesid. Pane tähele ja tähista ka kõige väiksemaid positiivseid hetki.

•           Liikumine: Vali endale meeldiv tegevus, mis hõlmab kehalist aktiivsust, olgu selleks siis jalutuskäik looduses, jooga, tantsimine või treening jõusaalis.

•           Enesehooldus: Proovi igapäevaselt praktiseerida lõõgastustehnikaid nagu sügav hingamine, meditatsioon või progresseeruv lihaslõdvestus.

•           Suhtlemine: Tee nimekiri inimestest, kellega soovid rohkem suhelda, ja võta endale aega nendega regulaarselt ühenduse võtmiseks.

•           Eneseteadlikkus: Tee harjutusi, mis aitavad sul mõista oma mõtteid ja tundeid, näiteks päeviku pidamine või meditatsioon.

•           Huvide ja kirega tegelemine: Leia aega tegevusteks, mis sind tõeliselt huvitavad ja rõõmu pakuvad, olgu selleks siis kunsti loomine, spordi harrastamine või muusika kuulamine.

•           Pidev enesehindamine: Sea endale eesmärke ja hinda regulaarselt oma arengut. Võta aega iseendale ja tunnusta oma saavutusi, olgu need siis suured või väikesed.

 

Lõpetuseks tahaksin panna südamele, et vaimne tervis ja hea tuju on tihedalt seotud ning mõjutavad üksteist oluliselt. Vaimse tervise seisukohalt on oluline, et inimene tunneks end rahulolevana, suudaks toime tulla stressi ja väljakutsetega ning säilitada positiivse ellusuhtumise. Hea tuju võib omakorda aidata kaasa vaimsele heaolule, suurendades enesekindlust, motivatsiooni ja sotsiaalset suhtlemist. Seega võib öelda, et vaimne tervis ja hea tuju toetavad üksteist ning on olulised hea elukvaliteedi tagamisel.

 

Tujuküllast kevadet! :)

 

 

 

 

 

 

 

132 views

Recent Posts

See All

Alternatiivne mõtteviis – mis imeloom see veel on?

Me kõik mõtleme, see on inimeseks olemise üks osa. Tavaliselt on meil omad harjumused ja viisid, kuidas me oma mõtteid loome, koondame ja korrastame. Seda tohuvabohu meie peas nimetatakse mõttemustrit

Kuidas tulla toime läbipõlemisega?

Meie aja üks katkudest on läbipõlemine. Visaku see minu pihta esimene kivi, kes võib käsi rinnal vanduda, et teda pole elu jooksul läbipõlemine kasvõi vihjamisi riivanud. See on otsekui raske haigus,

Kevad – õige aeg muutuste tegemiseks!

Jah, kevad on tõepoolest suurepärane aeg muutusteks! Looduses toimuvad suured ümberkorraldused, taimed hakkavad õitsema ja loomad ärkavad talveunest. See võib olla inspireeriv ka inimestele, et teha m

bottom of page